maandag 11 februari 2013

Kaart Utrecht - Vakantie Nederland

kaart Utrecht, steden, rivieren, wegen, spoorwegen: CIA
Utrecht is een van de twaalf provincies van Nederland. De provincie ligt in het midden van het land en telt 1.243.161 inwoners (september 2012). De hoofdstad is de gelijknamige stad Utrecht, de vierde stad van Nederland qua inwonerstal.

Utrecht is een dichtbevolkte provincie die in het algemeen wordt gerekend tot de Randstad. De provincie is met een oppervlakte van 1.385 km² de kleinste provincie van Nederland. De grootste steden zijn Utrecht en Amersfoort.

De provincie grenst in het noorden aan de provincies Noord-Holland en Flevoland, in het oosten aan Gelderland en in het westen aan Zuid-Holland.

In het noordoosten ligt de provincie aan het Eemmeer, een van de Randmeren. De zuidgrens van Utrecht wordt voor het grootste deel gevormd door de rivieren de Lek en de Nederrijn.

Landschap
De provincie Utrecht kent een grote verscheidenheid aan landschappen en kan in vier landschappelijk homogene delen verdeeld worden.

Dit zijn het in het westen gesitueerde weide- en plassengebied, de Utrechtse Heuvelrug, de in het oosten en noordoosten gelegen Gelderse-Vallei- en Eemlandgebied en het Kromme-Rijngebied, met inbegrip van de stad Utrecht.

Utrecht wordt van noord naar zuid doorsneden door het Amsterdam-Rijnkanaal, dat door de stad Utrecht loopt.

Amersfoort en Eemland
Het noordoostelijke deel van de provincie wordt in beslag genomen door het poldergebied van het Eemland en door de stad Amersfoort.

Gemeenten in Utrecht
De provincie Utrecht is bestuurlijk ingedeeld in 26 gemeenten. Dit zijn Amersfoort, Baarn, Bunnik, Bunschoten, De Bilt, De Ronde Venen, Eemnes, Houten, IJsselstein, Leusden, Lopik.

Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Renswoude, Rhenen, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden, Woudenberg en Zeist.

Tal van plaatsen, die voorheen afzonderlijke gemeenten waren, zijn de laatste jaren door gemeentelijke herindelingen samengevoegd tot nieuwe gemeenten

Vakantie Utrecht
Utrecht is een populaire bestemming voor een vakantie en voor dagjesmensen vanwege onder meer de prachtige natuur, recreatiemogelijkheden op het water en de historische steden.

De karakteristieke plaats Bunschoten-Spakenburg ligt aan het IJsselmeer, de voormalige Zuiderzee. Nog veel bewoners gaan hier gekleed in traditionele klederdracht.

Tussen de Utrechtse Heuvelrug en de Rijn ligt het landelijke Kromme-Rijngebied. Met zijn fruitteelt sluit het Kromme-Rijngebied aan op de Betuwe aan de overkant van de rivier. De stad Wijk bij Duurstede is hier het middelpunt van.

Aan de andere kant van de Heuvelrug ligt de Gelderse Vallei, met de stad Veenendaal.

Ten noorden van de stad Utrecht liggen de recreatiegebieden de Vechtstreek en de Loosdrechtse Plassen.

In de provincie zijn tal van campings, vakantiehuisjes, jachthavens en fiets- en wandelroutes te vinden.

Steden Utrecht
Naast de hoofdstad Utrecht zijn een aantal andere steden in de provincie: Amersfoort, Veenendaal. Woerden, IJsselstein, Baarn, Wijk bij Duurstede, Bunschoten, Vianen, Rhenen, Zeist, Montfoort, Oudewater, Eemnes, Soest.

De stad Utrecht, die om de beroemde Domtoren ook wel “Domstad” wordt genoemd, was het centrum van het bisdom of Sticht Utrecht, dat de voorloper was van de huidige provincie.

Knooppunt spoorwegen
Utrecht is een belangrijk knooppunt van spoorverbindingen. Vanuit Utrecht rijden treinen naar grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Groningen, Eindhoven, Arnhem.

Kaart Utrecht
De onderstaande blanco kaart van de Nederlandse provincie Utrecht toont de ligging van de gemeenten.

Kaart Utrecht, gemeenten: CBS